Trenden om att fasta är på allas tungor nu för tiden. Och det är kanske inte så konstigt i och med att inte äta under en viss tidsperiod, så kallad periodisk fasta, har en del positiva hälsofördelar. Så hur går du vidare?
Fasta brukade vara något som tillhörde religiösa traditioner. I det antika Grekland hade Hippokrates en teori om att fasta skulle hjälpa kroppen att läka sig själv. Under Ramadan fastar många muslimer en hel månad från gryningen tills solen går ner.
Detta har gett forskare runt om i världen värdefull information om vad som verkligen händer med vår kropp när vi fastar. I den här artikeln ska vi gå igenom vad fasta är, varför det kan vara positivt – och inte minst hur man kommer igång med att inte äta.
Världens populäraste diet
Periodisk fasta, även känd som intermittent fasta, innebär att man bara äter vid vissa tider på dagen. Vanligtvis äter man inte under en tidsperiod från 12 till 24 timmar, men det finns även exempel på varianter där man inte äter på flera dagar.
Det som är säkert är att detta sätt att äta har spridit sig i popularitet. I USA anses periodisk fasta vara den största trend-dieten: Hela 24 procent av alla vuxna amerikaner har någon gång provat att fasta för att gå ner i vikt – och för att få bättre hälsa.
Flera studier visar att fasta har en positiv effekt på vår kropp och hjärna, och att dieten till och med kan ge oss ett längre liv.
4 olika fasta-metoder
Det handlar alltså om att växla mellan att äta och fasta. Om du planerar att följa denna trend, kanske du är lite bekymrad över att det slutar med att man svälter sig själv. Men du kommer att bli positivt överraskad över att hungerkänslan så småningom avtar!
Kärnan är att dra ner på kalorierna under korta perioder. Och det finns flera sätt att fasta på. Nedan tittar vi på fyra olika varianter:
1. Tidsbegränsat ätande (16:8 eller 14:10-metoden)
Om du väljer att fasta på detta sätt äter du inom ett fast ät- och fastefönster.
Det kan bland annat betyda att man fastar i 16 timmar om dagen, och äter endast under de resterande 8 timmarna. Detta kallas för 16:8 dieten
Här kan du läsa allt om 16:8 dieten!
Denna variant är väldigt populär för att den är praktisk. För de flesta av oss så fastar vi ändå medan vi sover, och metoden innebär helt enkelt att hoppa över frukosten och att inte äta innan lunch.
- 16:8-metoden: Ät mellan kl. 10.00 och 18.00
- 14:10-metoden: Ät mellan kl. 09.00 och 19.00
Om du är helt ny på att fasta, är detta förmodligen det enklaste sättet att komma igång på.
Du kan upprepa den periodiska fastan under hela veckan, eller så kan du begränsa dig till att till exempel bara fasta två gånger i veckan. Det väljer du helt själv.
Läs också: Blir du smalare av att skippa frukost?
2. Två gånger i veckan-metoden (5:2 dieten)
Detta är en typ av periodisk fasta där du inte ska äta mer än 500 kalorier två dagar i veckan.
Under de resterande fem dagarna i veckan, håller du dig till en hälsosam och normal kost.
Vanligtvis består dessa två fastedagarna av två måltider. En på 200 kalorier och den andra på 300 kalorier. Det är viktigt att äta mat med mycket fiber och protein för att få en bra mättnadskänsla, samt för att hålla kaloriintaget till ett minimum.
Du kan välja själv vilka dagar du inte ska äta på (till exempel tisdagar och torsdagar). Det viktigaste är att du har en vanlig ätdag mellan fastan.
Om du tror att 5:2 dieten passar för dig, kan du läsa allt om metoden här.
3. Varannandagsfasta
Denna variant att stå över måltider på är en modifierad version av 5:2 dieten.
Det handlar helt enkelt om att fasta varannan dag, samtidigt som du kan äta vad du vill de resterande dagarna.
Ett sätt att genomföra det på, är att äta max 500 kalorier (eller 20-25% av ditt dagliga energibehov) de dagarna som du fastar. Men det finns även ännu striktare varianter, där man helt enkelt inte ska äta någonting.
Vissa kan tycka att detta är enklare att genomföra jämfört med de andra varianterna av att fasta.
Läs också: Därför kan det löna sig att fasta varannan dag
4. 24-timmarsfasta
Denna metod innebär helt enkelt att du ska fasta i hela 24 timmar. Vanligtvis bara en eller två gånger i veckan. De flesta väljer att fasta från frukost till frukost, eller från lunch till lunch.
Detta är dock den mest extrema formen av fasta, och kan orsaka biverkningar som trötthet, huvudvärk, irritabilitet, hunger och låg energi.
Om du ändå väljer denna metod, så kommer du äta en normal och hälsosam kost under de resterande dagarna då du inte fastar.
Att bestämma sig för att fasta
Är du osäker på vilken av de 4 metoderna du ska välja?
Det som kännetecknar alla dessa varianter är att du kommer minska ditt totala kaloriintag, och därmed kommer du att kunna förvänta dig att gå ner i vikt oavsett vilken metod du väljer.
Många tycker att 16:8 metoden är den enklaste att genomföra. Det är också den mest populära av alla fastemetoder.
Vad händer med kroppen när du fastar?
När du fastar händer en mängd spännande saker med din kropp på både cell- och molekylärnivå.
Till exempel så börjar din kropp att justera hormonnivåerna för att göra lagrat kroppsfett mer tillgängligt. Då sätter cellerna igång viktiga reparationsprocesser som förändrar uttrycket av våra gener.
Alla dessa förändringar i hormonnivåer, cellfunktion och genuttryck är några av de positiva hälsofördelarna, tillsammans med viktminskning, som kommer med periodisk fasta.
Nedan ska vi titta närmare på hur fasta har en positiv effekt på vår vikt. Detta är utan tvekan den främsta anledningen till att så många dras till periodisk fasta.
Effektiv för att gå ner i vikt
Färre måltider betyder att du får i dig färre kalorier.
Och som vi nyss gått igenom kan periodisk fasta leda till förändringar i hormonnivåerna, vilket i sin tur kan göra det lättare att gå ner i vikt.
När insulinnivåerna sjunker och tillväxthormonerna ökar leder det till frisättning av det fettförbrännande hormonet noradrenalin.
Dessa förändringar kan ge en kortvarig ökning i ämnesomsättningen.
En annan studie visade även en minskning av midjemåttet, det vill säga det farliga bukfettet som lägger sig runt dina organ.
Läs också: Bli av med bukfettet – en steg-för-steg guide
Dessutom kan periodisk fasta leda till mindre muskelförlust jämfört med en traditionell lågkaloridiet.
Den viktigaste orsaken till att du går ner i vikt med periodisk fasta, är att du får i dig färre kalorier totalt. Därför är det viktigt att du inte äter för mycket under den perioden som du får äta. För då kan det vara så att du inte går ner i vikt alls.
Få hjälp med MetaBurn
Det mest utmanande med att följa periodisk fasta, oavsett vilken av de fyra metoderna du bestämmer dig för, är att undvika att äta för mycket. Då kan ett kosttillskott som är till för att minska aptiten vara till hjälp.
MetaBurn är ett kosttillskott som innehåller bland annat 350 mg camellia sinensis som kan bidra till att minska aptiten. Produkten innehåller även 50 mg chili och 200 mg wakameextrakt. Även wakame kan bidra till att påverka fettmetabolismen och minska aptiten. Krom kan dessutom bidra till att upprätthålla en normal blodsockernivå.
Vad händer när du beställer?
I dag
Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.
2-3 dagar
Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.
30 dagar
Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.
60 dagar
Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).
VAD HÄNDER NÄR DU BESTÄLLER?
Idag
Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.
2-3 dagar
Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.
30 dagar
Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.
60 dagar
Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).
Källor:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Fasting
- https://health.clevelandclinic.org/intermittent-fasting-4-different-types-explained/
- https://www.webmd.com/diet/obesity/ss/slideshow-fasting-overview
- https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide
- https://www.healthline.com/nutrition/alternate-day-fasting-guide